5 égető kérdés a fényvédőkről, megválaszolva

5 égető kérdés a fényvédőkről, megválaszolva

Kíváncsi vagy, hogy valójában mit jelent az SPF-szám, és mennyi fényvédő krémet kellene használnod? Ez az útmutató A-tól Z-ig lefedi a témát. A Sun Hero SPF 50+ megjelenésének megünneplésére kiválasztottunk ötöt a leggyakoribb GYIK-ből, hogy megválaszoljuk – így visszatérhetsz a szabadba, és biztonságban élvezheted a napsütést.

Az UVA és UVB közötti különbségektől kezdve egészen addig, hogy miért tartják a hibrid fényvédőket a legjobbaknak, minden égető kérdésedet megválaszoljuk. Találd meg a válaszokat, amelyeket kerestél, valamint a napvédő krém felvitelének szabályait a maximális védelem érdekében.

 Mi a különbség az SPF30 és az SPF50+ védelem között?? 

.Az első dolog, amit a legtöbben figyelembe veszünk, amikor a fényvédők között böngészünk, a krém fényvédő faktora vagyis SPF, amely azt méri, hogy a termék mennyire védi a bőrt az égető UVB sugarak ellen. Az SPF30 fényvédő az UVB sugarak 97%-át blokkolja abban, hogy elérjék a bőrt, míg az SPF50 a 98%-ukat.
 
De tudod, hogy az adott ​​szám mire utal? Az SPF 15, 30 és 50 fényvédők 15, 30 és 50 percig védenek?

Ez egy általános tévhit, de az SPF nem percekben méri a védelmi időt. Ehelyett azt jelzi, hogy mennyivel hosszabb ideig tartana a bőrnek kipirosodni a fényvédő használata közben, mint anélkül. Tehát, ha általában 5 percen belül égni kezd a bőröd, a megfelelően felvitt SPF30 fényvédőnek elméletileg 150 percig – vagyis 30-szor tovább – védenie kell. És egy SPF50-es fényvédőnél ez 250 perc lenne.
 
Van egy plusz a szám végén? Ez egyszerűen azt jelenti, hogy "több mint". Tehát egy olyan SPF50+ terméknek, mint a Sun Hero-nak az SPF-értéke meghaladja az 50-et.

Mit jelent a széles spektrumú védelem?

Valószínűleg te is hallottad már a bőrszakértőket a széles spektrumú fényvédő kiválasztásának fontosságáról beszélni. De vajon ez tényleg olyan fontos? És egyáltalán mit jelent ez a kifejezés?

A széles spektrumú fényvédő egyszerűen olyan, amely kiszűri az UVA-sugarakat, valamint az UVB-sugarakat is. Ez miért fontos? Mert bár régóta tudjuk, hogy az UVB égési sérülést okoz, csak az elmúlt néhány évtizedben ébredtünk rá arra, hogy az UVA is hozzájárul a bőrrák kialakulásának kockázatához.

Egy másik nem túl szórakoztató tény az UVA-sugárzással kapcsolatban… A Föld felszínét elérő láthatatlan ultraibolya sugarak 95%-át teszik ki, ezért a hosszabb hullámhosszú UVA-sugarak mélyebben behatolnak a bőrbe, és a fotoöregedés (a nap okozta öregedés) fő okai. Az egész évben ingadozó UVB-sugarakkal ellentétben az UVA-sugárzás egyenletes szinten van jelen – és még az üvegen is képes áthatolni.

Ha tehát távol szeretnéd tartani a korai ráncokat, a megereszkedettséget és a napfoltokat, illeszd bele a széles spektrumú fényvédelmet a mindennapi rutinodba. Napi hidratáló fényvédőnk 50+ SPF-jével és könnyű, gyorsan felszívódó formulájával nagyon magas szintű UVA és UVB védelmet és hidratálást biztosít minden bőrtípus számára – egész évben.

Mennyi SPF-re van valójában szükséged?

Az ajánlott minimum az SPF 30, amely az UVB sugarak 97%-át blokkolja. Azonban van néhány további előnye is az SPF 50-nek, mivel az SPF 50 blokkolja az UVB sugarak 98%-át; miközben az SPF 30 a bőrt az UV sugárzás 97%-ától védi, és az SPF 50 feletti, például az SPF 100 által nyújtott védelemmel szemben a különbség szuper kicsi. Ezért egy SPF 50-et akartunk létrehozni, hogy széles körű mindennapi védelmet nyújtson, és gyönyörűen mutasson a bőrön.

A szupermagas SPF-ek, például az SPF 100 másik hátránya, hogy az emberekben hamis biztonságérzetet keltenek, és elhitetik az emberekkel, hogy tovább maradhatnak a napon. Így előfordulhat, hogy nem kenik fel a terméket olyan gyakran, vagy más módon nem védekeznek a napsugarak ellen, például nem húzódnak árnyékba, ami viszont a leégés potenciális kockázatához vezethet. Úgy gondoljuk, hogy az SPF 50 remek középút, mivel több védelmet nyújt, mint az ajánlott mennyiség, de nem annyira, hogy azt gondoljuk miatta, hogy egész nap védve vagyunk a strandon.

Végső soron, eltekintve attól, hogy olyan terméket kell találnunk, amely SPF 30 vagy magasabb faktorral véd, széles spektrumú, adott esetben vízálló, a legfontosabb az, hogy olyan terméket találj, amelyik tetszik majd és használni fogod. A Sun Hero SPF 50+-nel pontosan erre törekedtünk – és reméljük, hogy biztonságban leszel és egészséges maradsz a sok felhős napon, a forró nyáron és a hosszú hétvégéken.

 

Mi a különbség a kémiai és a fizikai fényvédő között?

A fényvédők egy másik különbsége az általuk használt UV-szűrők típusában mutatkozik meg. A fizikai vagy ásványi szűrők, beleértve a cink-oxidot és a titán-dioxidot, a bőr tetején helyezkednek el, és elhárítják az UV-sugarakat. Ennek a blokkoló hatásnak köszönhetően, amely a termék felvitele után azonnal megkezdődik, az ilyen típusú krémeket néha nap-blokkolónak is nevezik.  A kémiai UV-szűrők viszont elnyelik az UV-sugárzást és hővé alakítják.

leggyakrabban használt szűrők közé tartozik az oxibenzon, a homoszalát, az oktizalát, az oktokrilén és az avobenzon – és sok termék kombinációját alkalmazza a legmagasabb szintű védelem elérése érdekében. Míg a fizikai fényvédők hosszú utat tettek meg a gyerekkorodban használt rendkívül nehéz fehér összetételek óta, a kémiai összetétel általában könnyebb, áttetszőbb és kényelmesebb viselni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a fényvédőket 20 perccel a napozás előtt kell alkalmazni, hogy hatásosak legyenek.

Talán hallottál már arról, hogy az ásványi fényvédő krémek jobban megfelelnek az érzékeny bőrnek. Azonban egyre több új kémiai fényvédőt, mint a miénket is, kifejezetten az érzékeny bőr számára állítanak elő, biztonságos szűrőkkel. A Sun Hero SPF50+ ráadásul nem tartalmaz (potenciálisan irritáló) illatanyagokat.

Hogyan válasszam ki a bőrtípusomnak megfelelő SPF-et?

Természetesen sok fényvédő – mind fizikai, mind kémiai – más bőrápoló összetevőkkel egészíti ki az aktív összetevőit, amelyek extra előnyökkel járhatnak a gyakori bőrproblémák esetén.

Száraz bőrre. Nem túl nehéz megtalálni a jó hidratálót száraz bőrre. Az olyan összetevők, mint a ceramidok és a hialuronsav, amelyek természetes módon is előfordulnak a bőrben (és segítik annak védő funkcióját), szintén gyakran megtalálhatók a száraz bőrre alkalmas fényvédőkben. Egy ásványi formula sűrű összetétellel és hidratáló bőrápolóval jó kiindulópont lehet. Zsíros bőrre. 

A zsíros bőrűek néhányan a kémiai fényvédőket részesítik előnyben, mivel azonnal beszivárognak a bőrbe; mások, akik pattanásokra hajlamosak, szeretik az ásványi anyagokat, amelyek nem ülnek be a pórusokba és nem okoznak pattanásokat. Rengeteg fényvédő formula létezik zsíros bőrűek számára, ásványi és vegyi anyagokkal egyaránt, amelyek niacinamidot tartalmaznak, amely kettős tisztító és védő erővel rendelkezik: segíthet az eltömődött pórusok kitisztításában, valamint megakadályozza az olaj és a szennyeződések felhalmozódását.

Érett bőrre. Az ilyen bőrtípus számára még fontosabb a napvédelem, mivel a túlzott napozás felgyorsítja az öregedés hatásait. Az érett bőrtípusúaknak olyan helyreállító összetevőket, például antioxidánsokat tartalmazó fényvédőt kell választaniuk, amely segíthet leküzdeni a sejtkárosodást, beleértve a fotoöregedés okozta károsodásokat is.

Érzékeny bőrre. Ha érzékeny bőrre keresel SPF-et, kerüld el a hozzáadott illatanyagokat vagy színezékeket tartalmazó formulákat, amelyek potenciálisan irritálóak lehetnek. A száraz, érzékeny bőr jól reagálhat a hidratáló összetevőkre, amelyek bőrnyugtató hatással bírnak. A nem komedogén (értsd: nem tömíti el a pórusokat) formula viszont kiváló a zsíros, érzékeny bőrre, amely hajlamos lehet a pattanásokra.

A bőrápolási technológia felgyorsulása lehetővé tette az olyan fényvédő krémek létrehozását is, amelyek minden bőrtípusra jól használhatók. Ezek a termékek gyakran gyengédek, és mentesek az esetleges káros anyagoktól. Általában „tökéletesítő” hatást fejtenek ki, mivel képesek kiegyensúlyozni a bőrt – nem túl fényes, nem túl matt. A Sun Hero is ilyen. Az SPF 50 formulánk niacinamidot és E-vitamint is tartalmaz, és áttetsző, szóval jó keveredik, bármilyen bőrtípusra alkalmas, selymesen sima érzetet hagyva maga után.