8 tevékenység, hogy vigyázz magadra

8 tevékenység, hogy vigyázz magadra

Mi az első dolog, ami eszedbe jut, amikor meghallod az "öngondoskodás" kifejezést?

Egy kis idő magadra, vagy egyszerűen csak kényeztetés? Talán valami olyasmi, amit jó csinálni, de nem feltétlenül szükséges? Olyasmi, amit akkor fogsz csinálni, amikor már minden mást befejeztél a hosszú teendőid listáján?

Mi is pontosan az öngondoskodás? A legtágabb értelemben a saját egészségünkről való gondoskodást, valamint a fizikai és mentális jólétünkről való gondoskodást jelenti. Ez a holisztikus jólétre való tudatos és proaktív törekvés, amely kiegyensúlyozza az elmét, a testet és a szellemet, személyesen és szakmailag egyaránt.

Az egészség nem csak a testről szól

Többről van szó, mint a fizikai egészségről való gondoskodásról. Az egészséges táplálkozás önmagában nem elég. A dolgok olyan gyorsan történnek körülöttünk, hogy szükségünk van egy kis időre, hogy egy kis szünetet tartsunk az életünkben zajló stresszes dolgoktól, és a nap végén lenyugodjunk. Az önmagunkkal való törődés azt jelenti, hogy valóban odafigyelünk a testünkre, időt szánunk magunkra és hallgatunk a szervezetünkre. 

Az Eggo-nál mi nagy támogatói vagyunk az öngondoskodásnak és a mentális egészségnek. Amellett, ami jelenleg a világban zajlik, rájöttünk, hogy most minden eddiginél jobban fel kell szerelkeznünk információkkal és tanácsokkal arról, hogyan vigyázzunk magunkra a legjobban, hiszen ez mindenképpen kifizetődő.

Miért kell vigyáznod magadra?

Talán nyilvánvalónak tűnik, de a többség számára maga a gondolat, hogy gondoskodjon önmagáról, önzőnek látszik. Éreztél már valaha bűntudatot azért, mert magadat helyezed előtérbe?

Bármelyik oldalon is állunk, a valóság az, hogy ha nem vigyázunk magunkra, hogyan vigyázhatnánk másokra? Vegyük most egy példát. A repülőn azt mondják, hogy zuhanás esetén először a saját maszkunkat kell felvennünk, és csak utána segíthetünk másnak. Mert ha elájulunk, senki másnak nem leszünk hasznára. Valójában csak akadályok leszünk mások számára. Nos, itt is ugyanez a helyzet. 

Hogyan vigyázzunk magunkra?

Fontos, hogy az öngondoskodás is a rutinod részévé váljon. Hogyan? Először is, legyen egyszerű. Lassan és megfontoltan kell kezdeni. Szánj rá időt, szerezz be egy naplót vagy egy tervezőt, írd le a gondolataidat, és ami a legfontosabb: alakíts ki egy olyan napi rutint, ami a legjobban működik számodra, még ha ez pillanatnyilag nevetségesnek is tűnik! Az is fontos, hogy megpróbáljunk stresszmentesen élni, vagy megtanuljuk kezelni a stresszt. Ha stresszesek vagyunk, az nemcsak a hangulatunkon, hanem a bőrünkön is meglátszik. A stressz hatására a szervezetünk több kortizolt (stresszel kapcsolatos hormon) bocsát ki, ami hatással van a testünkre és az elménkre. A megnövekedett kortizolszint egyik legnagyobb hatása a legyengült immunrendszer, a zsíros bőr, a pattanások és egyebek.

Ha olyan tevékenységet keresel, amely feldobja a napi rutinod, keress olyat, amely kiteljesedést, nyugalmat és kényelmet biztosít számodra. Ha nem akarsz 10 km-t futni, egyszerűen nem kell, de csinálhatsz valami mást - mondjuk elolvashatsz 5 oldalt a kedvenc könyvedből, vagy végezhetsz egy gyors nyújtást. Ígérem, hogy mindkettő működik. :) 

A kis lépések is számítanak

Víz citrommal

Lehet, hogy egyszerűnek hangzik, de a reggeli citromos víz fogyasztása bizonyítottan csodákat tesz a bőröddel. A citrom nagyszerű C-vitamin, A-vitamin, béta-karotin, folsav, kalcium és kálium forrás. Amikor tehát reggelente elsőként ezt isszuk, a bőrünket egy nagy adag vitaminnal látjuk el, amely segít kiöblíteni a méreganyagokat a szervezetből.

Az is nagyon fontos, hogy naponta 2-3 liter vizet megigyunk. Hogy az ivás még élvezetesebbé váljon, mi az eggo-nál létrehoztunk olyan pezsgőtablettákat, amelyek hozzáadott vitaminokkal vannak ellátva, s amelyek a hidratálás mellett a bőrödről is gondoskodnak!

Gondoskodj a reggeli arcmasszázsról az Ice Rollerrel! 

Tudtad, hogy már napi 5 perc hideg masszázs is képes megelőzni a puffadást és a fáradtságot? A jéghenger használata reggel és este a bőrápolási rutin végén nagyszerű stresszoldó, és egy kis extra bőrápolást biztosít. Az eggo-hoz hasonló rozsdamentes acél jéghenger használata segít összehúzni a pórusokat, javítja a bőr keringését, segít csökkenteni a szennyeződéseket, valamint segíti a szérumok jobb felszívódását és mélyebbre hatolását a bőrben.

Meditáció és nyújtó gyakorlatok

Lélegezz be, fújd ki és lazíts. MMozgásba kell lendítenünk a testünket és fel kell oldanunk a feszültséget. Ezt úgy tehetjük meg, hogy naponta 10-15 percet szánunk az egész testünk nyújtására. Ez csökkenti a hosszan tartó ülés okozta hátfájást, növeli a mobilitást és felgyorsítja a véráramlást az egész testben. És minden egyes nyújtást meditációval és mély légzéssel fejezhetünk be, hogy segítsen újra összpontosítani az elménket, lelassítani a szívverésünket és csökkenteni a vérnyomásunkat.

Rendszeres bőrápolás

Igen, ez azt jelenti, hogy minden nap bekenjük az arcunkat fényvédővel, még akkor is, ha bent vagyunk! A napi bőrápolás nagyon fontos a bőr állapotának szabályozásához. Segít eltávolítani a szennyeződéseket, ugyanakkor napi szinten táplálja a bőrt. Fontos, hogy bőrödet tisztán, hidratáltan és védve tartsd, bármi is történjen. Tudod, számunkra minden a megfelelő tisztítással kezdődik, ezért ne feledkezz meg az eggo arctisztítóról.

Rendszeres mozgás a természetben

A friss levegő mindig segít, már egy rövid, 15 perces séta is nagyban megváltoztathatja a közérzetedet. Csak akkor végezz bármilyen tevékenységet, ha napvédőt használsz, hiszen így biztonságosan élvezheted a napfényt. Azonban nem szabad túlzásba vinni. A napsugárzás még mindig az öregedés egyik fő oka, de napi 10-20 perc napozás jót tesz az egészségünknek, mind fizikailag, mind mentálisan. A napfényből származó természetes D-vitamin fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában, és segít megelőzni a különböző mentális betegségeket.

Heti arckezelés

Az is fontos, hogy hetente legalább egyszer teljes arckezelésben részesítsd a bőrödet, hiszen megérdemli! A legjobb eredmény érdekében kövesd az alábbi lépéseket:

  • Mindig dupla tisztítással kezdd, hogy eltávolítsd a felesleges szennyeződéseket és faggyút, és előkészítsd a bőrödet a következő kezelésre.
  • Folytasd a szérummal. Javasoljuk, hogy hidratáló szérummal vagy ún. köddel hidratáld a bőröd, amíg a maszkot használod.
  • Válaszd ki a kedvenc maszkodat, és állíts be egy időzítőt 15 percre, hogy ne tartson túl sokáig.
  • Vegyél egy fürdőt, gyújts meg néhány illatos gyertyát, és élvezd, amíg vársz, hogy a maszk kiadja az összetevőit.
  • Végül kend fel a kedvenc hidratáló krémed, hogy bőröd extra hidratált maradjon.

Kényeztesd magad illóolajos fürdővel

Nincs is jobb módja az öngondoskodásnak, mint egy pihentető fürdő. Az új hét kezdete előtt szánj egy kis időt arra, hogy egy meleg fürdővel felkészülj az új hétre. Adhatsz hozzá illóolajokat, például levendulát, teafát, rózsát és egyebeket. Ezek az olajok segítenek ellazítani az izmokat és megnyugtatni az elmét.

Hajpakolás

A legrosszabb napok a "rossz haj" napok! A hajunknak is adhatunk egy kis szeretet egy tápláló hajpakolás segítségével!  Ha még nem ismered a hajpakolásokat, íme egy tipp, hogy a legjobb eredményt érd el: mindig használj széles fogú fésűt, hogy a maszkot egyenletesen tudd felvinni a hajtövektől a hajvégekig.

Ku, ku, mi van benne?

Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a mentális egészségünk ápolása ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészségünkről való gondoskodás. Ha a bőröd miatt bőrgyógyászhoz, a hajad miatt pedig fodrászhoz jársz, gondoltál már arra, hogy pszichológushoz fordulj? Vagy beszélj egy barátoddal? A mentális egészség ne legyen többé tabu! A szépség és az egészség mélyen belül kezdődik.

Készen állsz a kihívásra? Végezd el az alábbi tevékenységek egyikét még ma!