A BÉL ÉS A BŐR KAPCSOLATA

A BÉL ÉS A BŐR KAPCSOLATA

Milyen jó úgy felébredni, hogy a bőrünk ragyogó és tiszta. Hasonló ahhoz az érzéshez, amikor a hajunk frissen mosott, vagy egy új ruhát veszünk fel munkába – természetesen mindez sikeresebb és vidámabb napot jelent! ✨

De ha a bőröd úgy dönt, hogy irritált és kiegyensúlyozatlan lesz, épp az ellenkezője a ragyogónak, az elég gyorsan tönkreteheti a napodat. Főleg, ha nem tudod, mi okozza a problémát, és nem találsz hatékony krémet a megoldására!

Az igazság az, hogy a bőröd nagy mértékben tükrözi azt, ami a testedben zajlik. Az olyan krónikus bőrproblémák, mint a pattanások, az enyhe ekcéma és a pikkelysömör gyakran olyan belső egyensúlyhiány eredményei lehetnek, amelyet korrigálni kell. A bőrproblémák gyakori forrása a bél és a bőr egyensúlyának felborulása, és ha a bél-bőr tengely nem működik jól, akkor semmilyen krém, szérum, tonik nem változtat azon, ami a felszínen történik.

Mi történik pontosan a testedben?

Mielőtt még belemennénk a bél-bőr kapcsolat részleteibe, talán a legjobb, ha mindegyiket külön-külön megvizsgáljuk.

BŐR

A bőr testünk legnagyobb szerve. Ez az első védelmi réteg a környezetből származó fizikai, kémiai és bakteriális kihívásokkal szemben. Bőröd baktériumok millióinak ad otthont, amelyek a megfelelő egyensúlyban biztosítják a bőr általános egészségét. Ha a baktériumok kibillennek az egyensúlyból, problémák kezdődnek.

BELEK

A bélrendszerünkben több mint 100 ezer milliárd élő baktérium, úgynevezett mikrobiom található, amelyek számos feladatban segítik a szervezetünket. Valójában ez a mikrobiom a testünk sejtjeinek 90%-át teszi ki. Ha azonban a bélrendszerünkben a baktériumok egészséges természetes egyensúlya felborul, akkor problémák kezdődhetnek.

Mi is pontosan a MIKROBIOM?

A bélmikrobióm mikroszkopikus élőlények milliárdjaiból, úgynevezett mikrobákból áll. Ezt egyfajta ökoszisztémának tekinthetjük, amely különböző gomba- és baktériumcsoportokból áll, amelyek egymással együtt élnek. Ez az „ökoszisztéma” hatással van a szervezet számos fontos folyamatára, beleértve az emésztést és az immunitást, és így fontos szerepet játszik egészségünkben.

A bennünk élő mikrobák közül a baktériumokat vizsgálják a legnagyobb mértékben. A baktériumok sok egyéb mellett fontosak az élelmiszerek megemésztésében, a vitaminok termelésében, a hormonok szabályozásában és a méreganyagok eltávolításában, és ezek felelősek a bélrendszer egészségéért. Az immunitás, a stresszre adott válasz, az alvás, a hangulat, a viselkedés, az anyagcsere, a testsúly, a hormonok és a bőr egészsége mind a bélrendszer egészségétől függ.

BÉL-Bőr egyensúly

Ha a bélrendszer épsége és a baktériumok egyensúlya felborul, az nagy hatással lehet a bőr állapotára.

Miért fonódik össze ilyen szorosan ez a két dolog? A baktériumok és azok melléktermékei hatással vannak az immunrendszerre, az anyagcserére és az endokrin rendszerre. Ha ez a rendszer veszélybe kerül, stresszhez kapcsolódó reakciók jelenhetnek meg a bőrön. A bélben lévő baktériumok befolyásolhatják a bőrsejtek cseréjét és különféle bőrbetegségeket okozhatnak, beleértve a rosaceát, a dermatitiszt és a pattanásokat.

HOGYAN VIGYÁZZUNK A BELEINKRE

Ha valóban optimalizálni szeretnéd a bőröd megjelenését, akkor a bélrendszer egészségére kell összpontosítanod. Az egészséges bélrendszer ragyogó és egészséges megjelenést kölcsönözhet a bőrödnek. Összpontosíts a rostokban, minőségi fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag étrendre, amely támogatja a bél mikrobiómáját. A kutatások azt is kimutatják, hogy a különféle friss termékek fogyasztása javíthatja a bélbaktériumok sokféleségét.

Az egészséges bélrendszer ragyogó és egészséges megjelenést kölcsönözhet a bőrödnek.

A jó étkezés azonban nem mindig elég. Mivel számos tényező felboríthatja a mikrobiómunk sérülékeny egyensúlyát, gyakran további támogatásra van szükségünk. Itt jönnek képbe a probiotikumok. A jó minőségű probiotikumok használata egy remek módszer a bélbaktériumok egyensúlyának fenntartására és az egészséges bőr helyreállítására.

PROBIOTIKUMOK

Az egyensúly helyreállításának egyik legjobb módja, ha jótékony baktériumokat juttatunk be a bélbe probiotikumok szedésével. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek segítenek fenntartani a jótékony baktériumok megfelelő egyensúlyát a bélben. A bőr számára előnyös probiotikumok leggyakoribb törzsei közé tartoznak a Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek probiotikumai. 

A probiotikus törzsek a bél és a bőr kapcsolatán keresztül fejtik ki antimikrobiális hatásukat, csökkentik a gyulladást és erősítik az immunrendszert. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a bőr egészsége jelentősen javul, ha probiotikumokat fogyasztunk.

A probiotikumok mellett a prebiotikumok is nélkülözhetetlenek az egészséges bélrendszerhez. Gondolj a prebiotikumokra úgy, mint a bélrendszerben lévő probiotikumok táplálékára. A prebiotikus élelmiszerek rostokban gazdagok, amelyeket a bélbaktériumok fermentálnak. Ide tartozik a banán, a hagyma, fokhagyma, almahéj, bab és egyebek. 

A kutatások egyértelműen kimutatják a kapcsolatot a bélrendszer egészsége és a bőr megjelenése között. Bár az elfogyasztott tápláléknak és a hidratálásnak létfontosságú szerepe van, a bélrendszerünkben lévő mikroorganizmusok egyensúlya is rendkívül fontos az egészséges bőr számára. Azonban ahhoz, hogy egészségesek maradjanak a beledben található bélbaktériumok a tiszta bőr érdekében, változatos étrendet kell követned, amelyet pre- és probiotikumokkal kell kiegészítened, hogy fenntarthasd a bél és a bőr egészséges egyensúlyát. 🎉