ADAPTOGÉNEK 101 - Mik ezek és miért van rájuk szükséged

ADAPTOGÉNEK 101 - Mik ezek és miért van rájuk szükséged

Ha volt már valaha hatalmas pattanás az arcodon egy nagy prezentáció előtt, vagy ha a bőröd hihetetlenül zsíros lett épp az első randid előtt, akkor már első kézből is megtapasztaltad, hogy a belső stressz hogyan befolyásolja a bőröd megjelenését. A legtöbbünk által jól ismert pszichológiai szorongáson kívül a külső környezeti tényezők, például az UV-sugárzás, a légszennyezés és egyebek is hatással vannak a bőrünkre..

Ismerd meg az adaptogéneket.

Mik ezek a titokzatos összetevők, melyek a legkülönlegesebb arcápolási termékekben is megtalálhatók? Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek anyagcsere-szabályozóként működnek, növelve a bőr alkalmazkodóképességét és megelőzve a belső és külső stressz okozta károsodásokat. Az adaptogének segítenek megvédeni a bőrt azáltal, hogy növelik a stresszel szembeni ellenálló képességet, miközben segítenek normalizálni a fiziológiai vagy patológiai állapotunkat.

Stressz, stressz, stressz, stressz!

Stressz idején a kortizol szint megemelkedik. Ezek a tüskék stimulálják az idegrendszerünket és a mellékveséket, ami gyulladáshoz és korai öregedéshez vezethet, valamint autoimmun betegségeket és más egészségügyi problémákat is okozhat. Ha a szervezeted stressznek van kitéve, akkor ez a bőrödön is biztosan megmutatkozik. Az adaptogének hozzáadása a bőrápolási rutinhoz segít a stresszfaktorok napi szintű szabályozásában, és segít a bőr egészséges és ragyogó megjelenésének megőrzésében.

Az adaptogének gyakran az öregedésgátló bőrápolási termékek titkos összetevői is. Hogyan segítenek ezek a védő, gyulladáscsökkentő és adaptogén tulajdonságok a bőr védelmében? A legfontosabb, hogy az adaptogén összetevők lassítják a sejtek öregedését azáltal, hogy erősítik a természetes védekezőképességüket a biológiai stresszfaktorokkal szemben.

Először is, az adaptogének nem számítanak újdonságnak. A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használják őket. Az adaptogének leginkább elfogadott definíciója szerint pedig már a bőrápolásban is évtizedek óta jelen vannak. Gondolunk itt különösen az aloe verára, a zöld teára, a kurkumára, az édesgyökérre, hogy csak néhányat említsünk.

Mindezek az összetevők már régóta szerves részét képezik a szépségápolási termékeknek és rutinoknak. A kutatások természetesen azt mutatják, hogy rendkívül jótékony hatással vannak a bőrünkre. Sok más adaptogén is létezik, amelyek talán kevésbé ismertek, de nem kevésbé hatékonyak. Ilyenek például az alábbiak: aszwaganda, rhodiola, reishi gomba, tremella, moringa, ginseng, schisandra és mások.

 Az adaptogének előnyei a bőr számára:

Az adaptogének az antioxidánsokhoz hasonlóan működnek, mivel fő céljuk, hogy megvédjék a szervezetet a külső stresszhatásoktól, és visszaállítsák a normál állapotát. Gyógyító hatásúak, és segítenek a szervezetnek megfelelően reagálni a stresszre. Mit jelent ez a gyakorlatban? 

A szájon át szedett adaptogének segítenek megnyugtatni a szervezetet és annak stresszre adott reakcióját, és csökkentik a szervezetben keringő kortizol mennyiségét. A kortizol összefügg a gyulladással, amely a gyakori bőrbetegségek, például a rosacea, a pattanások, a pikkelysömör és az ekcéma egyik fő okozója. 

Helyileg alkalmazva az adaptogének hasonlóképpen támogathatják a bőr stresszre adott válaszát, és csillapíthatják a felületi irritációt és gyulladást, hiszen, mint már említettük, a bőr számos stresszfaktornak van kitéve. Ezek a stresszorok a bőr korai öregedését okozhatják - több ráncot, megereszkedett, kevésbé rugalmas bőrt, hiperpigmentációt vagy egyszerűen a fáradt bőr megjelenését. Az adaptogének azonban antioxidáns tulajdonságaikkal segíthetnek a bőrnek, hogy ellenálljon az oxidatív stressz ezen forrásainak, ellensúlyozzák a károsodásokat, és segítenek megtalálni az egyensúlyt.

Nos, most, hogy új ismeretekkel gyarapodott a tudásod, már csak annyit kell tenned, hogy ellátogatsz az online boltunkba, és kiválasztod a kedvenceidet.