Mit NEM mondanak a napvédelemről? 🤫 (de tudnod kell)

Mit NEM mondanak a napvédelemről? 🤫 (de tudnod kell)

Bár mostanában egyre többet hallunk a napvédelemről (hurrá! 🎉), bizonyos értelemben ezt a témát még mindig titokzatosság, mítoszok és tévhitek fátyla fedi, amelyeket nagyanyáink és anyáink fúrtak belénk. Hogy nyáron is jól ápolhassa bőrét, íme a legfontosabb tudnivalók.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálunk még mindig magától értetődő, hogy a nyaralás előtt - legyen az egy hét a tengerparton vagy az egyre népszerűbb hegymászás - szükség van egy kis "színezésre". Olvassuk: a napfényt magadba szívva, és hagyva, hogy egy kicsit megégessen. Ez az elképzelés egyáltalán nem lep meg a 30 évvel ezelőtti hiedelmek ismeretében, hiszen akkoriban nemcsak divat volt, hanem teljesen megszokott is, hogy a legnagyobb hőségben magas hőfokon pörköljünk, és legalább 5 árnyalattal sötétebbé tegyük a bőrünket. 🤭

Mivel elég idős vagyok már ahhoz, hogy fejjel gondolkodjak, véletlenül sem teszem ezt, de kerülöm a többi pletykát is, ami a napvédelemmel kapcsolatban még mindig kering. Ha te is el akarsz menekülni tőlük - hallgass figyelmesen.

A túlzott napozás és az általa okozott károk ☀️

A nap sugaraiban sütkérezni, miközben a szél fúj és a hullámok csobognak, álomszerűen hangzik. Így minden évben visszaszámolom a napokat a nyaralásig és a gondtalan tengerparti nyaralásig - és biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül. 😉

Mivel azonban a napfény évről évre erősebb (és az ózonréteg egyre vékonyabb), a napozással kapcsolatban továbbra is okosan kell eljárni, és gondoskodni kell arról, hogy a bőrünket jól védjük és ápoljuk. Az én receptem a napozáshoz a következő:

Használjon legalább 30-as, de lehetőleg 50-es fényvédő faktort - mind az arcán, mind a testén. Rendszeres újrakenés (2-4 óránként, különösen, ha úszom és közben izzadok). Kerüljük a napozást a legkritikusabb órákban (11.00 és 15.00 között). Így elkerülhetem a vörös, viszkető és égő bőrt, ugyanakkor megelőzhetem a bőr idő előtti öregedését, a ráncokat és a pigmentfoltokat.

Magasabb SPF = jobb bőrvédelem ⛱

Ha azok közé tartozol, akik még mindig úgy gondolják, hogy a magas fényvédő faktor megakadályozza a barnulást, ráadásul káros is, itt az ideje, hogy meggondold magad.

A magas fényvédő faktor (30 és 50 között) tekinthető a leghatékonyabb védelemnek a leégés és a bőrbetegségek (például a bőrrák) ellen. Azonban a régi hiedelem, miszerint a magas fényvédő faktorú krémek károsak a bőrre, független tudományos vizsgálatok során többszörösen is tévesnek bizonyult.

Az sem igaz, hogy a magas védelem megakadályozza a szép, napbarnított arcszín megjelenését. A védelem ellenére a napsugarak hatására a bőr barnító pigmentek termelődnek. A megfelelő fényvédelem kiválasztásával egyszerűen átugorhatja a piros és irritált bőrt, és azonnal élvezheti a gyönyörű, napbarnított arcszínt.

Megfelelő napozás utáni ápolás 🧴

Egy napsütésben és jó társaságban eltöltött nap végén elengedhetetlen, hogy megfelelően ápolja arc- és testbőrét. A napozás utáni ápolás kicsit eltér a mindennapi bőrápolási rutintól, de a hangsúly a tisztításon, a nyugtatáson és a hidratáláson van. A megfelelő ápolás segít megelőzni a hámlást és meghosszabbítja a barnaságot.

A bőr megtisztítása az első és legfontosabb lépés, mivel nemcsak a szennyeződéseket, hanem a naptej maradványait is eltávolítja a bőrről. Ahhoz, hogy ez utóbbitól valóban megszabadulj, javaslom a test és az arc bőrének kétszeri tisztítását, ahol a nagyobb hatékonyság és a mélytisztítás érdekében mindig használhatsz egggo-t.

Ezt követik a bőrt nyugtató és hidratáló termékek. A hidratáló szérumok és krémek kiválasztásakor olyan összetevőket keressen, mint a hialuronsav, a glicerin és az aloe vera, amelyek segítenek megőrizni a bőr egészségét és ragyogását a napozás után.

Hogyan néz ki a nyári rutinod? Bízz bennem alább. 👇