Melyik pattanás tapasz a legjobb?

Melyik pattanás tapasz a legjobb?

Ha most mutathatnék egy képet a fürdőszobai szekrényemről, láthatnád, hogy van egy egész fiókom a tapaszok számára... nos, nem a tipikus sebtapaszok számára. Ezek azok, amelyek az arcomon segítenek - pontosabban a pattanásokon. Vannak hidrokolloidos tapaszaim, amiket szeretek "pattanásszívónak" nevezni :D Aztán vannak kis tűkkel borított pattanás tapaszaim, meg különféle savakkal töltött tapaszaim, és olyanok is, amelyek úgy néznek ki, mint a matricák - neon csillagok, szívek, holdak stb. Mert mindenki, aki pattanásokkal küzd, tudja, hogy soha nem lehetünk eléggé felkészülve a bosszantó fehér, vagy a borzalmas bőr alatti pattanásokra! :D

Szinte minden bőrgyógyász és szépségszakértő azt tanácsolja, hogy ne nyomkodjuk a pattanásainkat, de néhány ember egyszerűen nem tud ellenállni, és úgyis kinyomja őket. Én is ebbe közéjük tartozom! Ez az arcon lévő apró, ártalmatlan dudort gennyel és néha vérrel teli nyílt sebbé változtatja, és gyakran vörös vagy sötét foltokat hagy a bőrön, amelyek soha nem tűnnek el.

Egyáltalán mik azok a pattanás elleni tapaszok?

Annak ellenére, hogy a pattanás tapaszok nagyon népszerű módja a pattanások elleni küzdelemnek, azt tapasztaltam, hogy a legtöbb barátom nem tudja, hogyan működnek, miért működnek, vagy hogy működnek-e egyáltalán. Ezt teljesen megértem: ha rossz típusú tapaszt használok nem megfelelő típusú pattanásra, akkor nem látok semmilyen eredményt.

A pattanások elleni tapaszok alapvetően kis "matricák", amelyeket a pattanásra ragasztunk, hogy segítsenek felszívni a pattanás tartalmát, elősegítsék a gyógyulást és megakadályozzák, hogy kinyomódjon. A belső réteg általában gélszerű hidrokolloidot tartalmaz, a külső réteg pedig rugalmas, de nem áteresztő szilikon, amely segít benntartani a pattanás tartalmát.

Egészen a közelmúltig csak sima, félig átlátszó hidrokolloid pattanás elleni tapaszok léteztek. Ma azonban már léteznek olyan pattanás-eltávolító hibridek is, amelyek tartalmazhatnak aktív pattanások elleni összetevőket (például szalicilsavat, teafaolajat, glikolsavat, niacinamidot és egyebeket).

Sok pattanások elleni tapasz rendelkezik: (1) egy réteg pattanáscsökkentő összetevővel a ragadós oldalon, hogy befedje a pattanást és megcélozza azt, vagy (2) mikrotűkkel, azaz kis tűszerű lemezekkel, amelyek pattanáscsökkentő összetevőket tartalmaznak, s ezeket nagyon finoman belenyomják a bőrbe, majd feloldódnak.

Hidrokolloid vagy tűk?

A hidrokolloid tapaszok olyan anyagból készülnek, amely elnyeli a nedvességet, s amelyet a gyógyászatban évtizedek óta használnak a sebek gyógyulásának elősegítésére. Hogyan működik ez a tapasz? Ha pattanásunk van, ráhelyezünk egy hidrokolloid tapaszt, ami finoman felszívja a pattanásunkból a felesleges folyadékot (gennyet, olajat), miközben megóvja a pattanást a baktériumoktól és a piszkos ujjaktól. És mivel a pattanás most már valamivel "sterilebb" környezetben gyógyulhat, a tapasz eltávolítása után laposabb lesz és kevésbé gyulladt. Ezzel elkerülhető a hegek és sötét foltok kialakulása, amelyek a pattanás kinyomása után maradnak a bőrön.

A tapaszt ezután teljesen száraz bőrre kell felhelyezni, és egy éjszakán át hagyni, hogy végezze a dolgát. Reggel húzd le, mosd meg az arcod, és helyezz fel egy újabb tapaszt, ha még nem tűnt teljesen el a pattanás, vagy ha még mindig jól tapad az első, akkor folytasd a szokásos reggeli arcápolást.

A mikrokarbon tapaszok azokra a pattanásokra hatnak, amelyek az életciklusuk legelején vannak. Tehát a mély, újonnan kialakuló pattanásokra, amelyek közvetlenül a bőr alatt rejtőznek. Ezeket cisztás pattanásoknak is nevezik, és általában minden hónapban ugyanazon a helyen jelennek meg. Amikor egy mikrotűs tapaszt felhelyezel egy pattanásra, először bizsergő érzést fogsz érezni – ezek csak apró mikrotűk, amelyek mikrocsatornákat hoznak létre, hogy az összetevőket célzottan juttathassák el a bőrbe. Körülbelül két órával a felvitel után a mikrorészecskék maguktól feloldódnak, és a pattanások elleni hatóanyagok erőteljes keverékét juttatják a pattanás gyökeréhez.

Az, hogy mennyi ideig kell a tapaszt a pattanáson hagyni, a pattanás súlyosságától és típusától függ.

Technikailag a mikrorészecskék az alkalmazás után két órán belül feloldódnak, és a tapasz eltávolítása után is tovább hatnak. A tapasz azonban a terület lefedésére és védelmére szolgál, ezért tanácsos egy éjszakán át fent hagyni, vagy amíg úgy nem érzed, hogy a pattanás ellaposodott. Nyugodtan felhelyezhetsz egymás után két tapaszt is, ha az első után még nem érted el a kívánt eredményt.

Melyik pattanás tapasz a legjobb?

Őszintén szólva, ez a pattanástól és a bőrtípusunktól függ. Ha normál pattanással van dolgod, használj sima hidrokolloid tapaszt, ami segít gyorsan megszabadulni a pattanástól. Ha bármilyen más típusú pattanásod van (bőr alatti, piros, fájdalmas - cisztás pattanás), akkor próbálj ki egy pattanások elleni összetevőket tartalmazó tapaszt - a mikrotűs tapaszt.

Bármelyiket is választod, ezek mind megakadályozzák, hogy koszos kézzel hozzáérj az arcodhoz, és a pattanás magától, beavatkozás nélkül meggyógyul.

Szóval, a pattanások elleni tapaszok valóban működnek! ...az észszerűség határain belül.

Nem, nem fogják egyik napról a másikra eltüntetni a pattanást, és nem, nem tudják teljesen helyrehozni mindazt a kárt, amit magunkban okoztunk a pattanás nyomkodásával. De segíthetnek megszabadulni a pattanásoktól, csillapítani a gyulladást, felgyorsítani a gyógyulást, és ami a legfontosabb, magabiztosabbá tehetnek bennünket, miközben várjuk, hogy a tapasz elvégezze a dolgát.