Mi történik a bőrömmel a menstruációs ciklusom különböző fázisaiban?

Mi történik a bőrömmel a menstruációs ciklusom különböző fázisaiban?

A menstruációs ciklus során a legtöbb ember bőre változó mértékben kiszárad vagy zsírosodik. A bőr a menstruáció alatt és néhány nappal azt megelőzően válhat a leginkább problémássá. Ilyenkor pattanásokra és aknéra lehet számítani. Ennek oka, hogy a bőr felszíne alatt felhalmozódik a faggyú, ami zsírosodást okoz.

Gondolkodtál már valaha azon, hogy vajon melyik hormon miatt lesz zsíros a bőr? A válasz valójában több hormon hatásával kapcsolatos. Bizonyos hormonok, például a progeszteron, az ösztrogén és a tesztoszteron egyensúlyának hiánya hatással van a test természetes zsírosodására és a száraz bőr megjelenésére.

Az ösztrogén szintje a menstruációs ciklus során változik. Változásokat okoz a bőrön, befolyásolja annak szerkezetét és vastagságát, valamint a szerkezeti integritását és a folyadékháztartását. A hormonszint változása pattanások kialakulásához vezethet, a progeszteron pedig fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. A progeszteron pattanásokat okoz azáltal, hogy elzárja a bőr pórusait és faggyú felhalmozódást okoz a bőr felszíne alatt.

A menstruációs ciklus fázisai

A menstruációs ciklusunk négy szakaszból áll: menstruációs, follikuláris, ovulációs és luteális.

A ciklus első szakaszát menstruációs fázisnak nevezzük. A menstruáció első és ötödik napja között a premenstruációs pattanások kezdenek eltűnni, ahogy a progeszteronszint csökken. Előfordulhat azonban, hogy még mindig maradt néhány pattanásod az előző hétről, amelyeknek odafigyelésre van szükségük. Ebben az esetben azt tanácsoljuk, hogy alaposan és rendszeresen tisztítsd meg a bőröd. Fontos, hogy olajmentes termékeket és olyan összetevőket tartalmazó termékeket használj, mint a szalicilsav, a niacinamid és az AHA savak, amelyek megakadályozzák az újabb aknés pattanások kialakulását.

A menstruációs fázis után a follikuláris fázis következik. Amikor az ösztrogénszint az 5-8. nap között megemelkedik, a bőröd simábbá válhat. Az ösztrogén serkenti a kollagén és az olajok termelődését, amelyek természetes módon hidratálják a bőrt. Minél kevesebb az ösztrogén, annál szárazabb a bőr. Egyes szakértők szerint a hormonszint csökkenése ebben a fázisban a bőr kiszáradását okozhatja, mivel csökken a faggyú mennyisége. Ebben az esetben extra hidratálásra van szükség. Segíthetsz magadon a termékpalettánkban megtalálható eggo Aquaholic szérummal, amely extra hidratálást biztosít.

A follikuláris fázis után jön az ovulációs fázis. Az ovuláció során, amely általában a 12. naptól a 16. napig tart (ciklustól függően), a progeszteronszint növekedése miatt fokozódik a faggyútermelés. Ez az olaj egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrödnek, de amikor túl zsírossá válik és eltömíti a pórusaidat, tudni fogod, hogy újra ott vagy, ahonnan indultál: a menstruáció előtti szakaszban. Ahogy a progeszteron mennyisége nő az ovuláció során, úgy fokozódik az ösztrogén- és a kollagéntermelés is. Készülj fel a csillogó bőrre!

A negyedik és egyben utolsó fázist luteális fázisnak nevezik. Az ovuláció vége után 11-17 napig tart. Ebben a fázisban a progeszteron szintje megnövekszik. A PMS (Premenstruációs szindróma) akkor is előfordulhat, ha a progeszteron nem emelkedik eléggé egyensúlyban az ösztrogénnel. Amennyiben nincs szó terhességről, a progeszteron és az ösztrogén szintje csökken, ami a következő fázisban menstruációhoz vezet.

Hogyan hat a menstruációs ciklus a bőrödre?

Közvetlenül a menstruáció előtt az ösztrogén és a progeszteron szintje csökken. Ez a hormonális változás azt eredményezheti, hogy a faggyúmirigyeid több faggyút választanak ki, amitől a bőr zsírosodik. A túl sok faggyú eltömítheti a pórusokat és pattanásokat okozhat. A menstruáció végére magasabb lesz a tesztoszteron szintje, ami szintén fokozhatja a faggyútermelést. A hormonális pubertáskori pattanásokhoz hasonlóan a PMS pattanások is általában az arcon, az állkapocsvonalon, az állon és a nyakon jelennek meg.

A menstruáció előtt egy héttel tapasztalt kitörés egyértelmű jele lehet annak, hogy hamarosan menstruálni fogsz. Egyeseknél több új pattanás is kialakulhat, míg mások esetében súlyosbodhat a már meglévő pattanások állapota a menstruáció kezdete előtt. Ezek a pattanások általában vörös és gyulladt dudorokként jelennek meg. A menstruáció előtti pattanások nagyon gyakoriak. Tehát, amikor legközelebb úgy ébredsz fel, hogy egy egész sereg pattanás van az arcodon, ezt a közeledő „vörös ruhás hölgyet” hibáztathatod.

A menstruációs ciklus befolyásolja az általános hangulatunkat, az energiaszintünket, valamint a hajunk és a bőrünk állapotát is. A menstruáció alatti hányinger nem ritka. Miközben szervezetünk a menstruációt megelőző hónapban a lehetséges fogantatásra készül, a szervezet úgy állítja be hormonszintjét, hogy új petesejteket termeljen.

Ezek a fizikai és élettani változások szárazabbá vagy zsírosabbá tehetik a bőrünket. Ezeket a változásokat az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron szintjének ingadozása váltja ki. Ha megtanuljuk eszerint alakítani az étrendünket és a bőrápolási rutinunkat, akkor az intenzív hormonális változások ellenére is sokkal jobb állapotban maradhat a bőrünk és a közérzetünk. :)