MINDEN, AMIT A KETTŐS TISZTÍTÁSRÓL TUDNOD KELL

MINDEN, AMIT A KETTŐS TISZTÍTÁSRÓL TUDNOD KELL

Ha azt javasolnám, hogy kenj fel az arcodra egy szérumot vagy hidratálót kétszer egymás után, valószínűleg kinevetnél. De van egy lépés a bőrápolási rutinodban, amelyet kétszer kell elvégezni: a tisztítás.

Ami azt illeti, ez annyira népszerűvé vált, hogy még saját neve is van – kettős tisztítás (angolul double cleansing). A kettős tisztítás egy még ma is népszerű és régóta bevált gyakorlat Koreában – és még mindig a napi bőrápolási rutin egyik alappillére.

MI AZ A KETTŐS TISZTÍTÁS?

A kettős tisztítás több, mint az arcmosás megismétlése. Valójában arról van szó, hogy különböző termékeket használsz az arc alapos megtisztításához. A kettős tisztítás során két különböző készítménnyel mossuk meg az arcunkat.

Lássunk hozzá! A kettős tisztítás első lépése egy olaj alapú tisztítószer vagy micellás víz használata. Ez a lépés eltávolítja a sminket és az SPF fényvédőt, amely gyakran nagyon jól tapad a bőrhöz. Ha zsíros a bőröd és sokat sminkelsz, azt javasoljuk, hogy olaj alapú formulát használj, mivel a smink és a faggyú feloldódik az olajban, és az olaj alapú lemosó használata hatékonyabb lehet. Használhatsz tisztító olajat vagy tisztító balzsamot. Az első lépés akkor is nagyon fontos, ha az SPF tartalmú krémek és sminkek miatt eltömődött pórusokkal van dolgunk, mert így mélyebben megtisztul a bőrünk – az arcod simább lesz, és ami a legfontosabb, nem lesz rajta semmiféle szennyeződés, ami az első tisztítás után az arcodon maradhat.

Itt az ideje a tisztítási folyamat második részének, ahol egy vízalapú tisztítót kell használnod. Ehhez bármilyen enyhe készítmény megfelel. A gyengéd arctisztító kulcsfontosságú ebben a szakaszban, mivel jobb elkerülni az olyan hatóanyagokat tartalmazó formulákat, mint az AHA/BHA savak, hacsak nem a bőr tökéletlenségeit szeretnéd megcélozni a termékkel.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A KETTŐS TISZTÍTÁSNAK?

Mostanra már ismered a bőrápolás aranyszabályát, ami nem más, mint hogy „Használj SPF-et!”. De létezik egy ezüstszabály is, ami a „Hatékony arctisztítás!”. A tiszta arc a további ápolás alapja.

A kettős tisztítási folyamat rengeteg előnnyel jár. Először is, megakadályozza a faggyú és a baktériumok felhalmozódását, ami segíthet megelőzni a pattanások kialakulását. A kettős tisztítás más bőrápoló termékek hatékonyságát is javíthatja. A dupla tisztítás, különösen az esti órákban, elősegítheti, hogy más termékek jobban behatoljanak a bőrbe. Az eredmény? A pórusaid tisztábbak lesznek, és készen állnak rá, hogy felszívják az általad használt szérumokat és hidratálókat.

KI SZÁMÁRA ALKALMAS A KETTŐS TISZTÍTÁS? ÉS MILYEN GYAKRAN?

A kettős tisztítás nem elengedhetetlen, de egyes bőrtípusok esetében több haszna van, mint másoknál.

Zsíros bőr esetén két gyengéd összetételű tisztítószer általában jobb módszer a felesleges faggyú eltüntetésére, mint egy erős, amely használat után túlzottan kiszárítja a bőrt.

A dupla tisztítás alkalmas a pattanásos bőrhöz is, mivel eltávolítja a pattanásokat okozó baktériumokat.

A dupla tisztítás azok számára is megfelelő, akik sokat sminkelnek, és az SPF krémek eltávolítására is alkalmas.

Ha a bőröd nem különösebben hajlamos a zsírosodásra, vagy csak időnként sminkelsz, akkor valószínűleg nincs szükség dupla tisztításra minden nap – elég egy gyengéd lemosó.

Ha rosaceával, ekcémával vagy különösen érzékeny, száraz bőrrel küzdesz, akkor érdemes lehet elkerülni a kettős tisztítást. Bármilyen is legyen a bőrtípusod, a dupla tisztítást mindig egy megfelelő hidratáló krémnek kell követnie, amely azonnal helyreállítja a bőr nedvességének egyensúlyát. Ezért próbálj ki egy ceramidot tartalmazó krémet, mint például az Eggo Zen Defence, mivel a ceramidok erősítik a bőr védőrétegét. 💪🏼

Mint minden új bőrápolási technikánál, itt is lassan kezdd – próbáld ki a kettős tisztítást, majd figyeld, hogy hogyan reagál a bőröd. <3