SKINMINIMALIZMUS

SKINMINIMALIZMUS

Te is azok közé tartozol, akik szeretik felhalmozni a smink- és bőrápoló termékeket, aztán elfeledkeznek róluk, és havonta talán egyszer használják őket?

A bőrápoló ipar nagyon gyors tempóban fejlődik, és ez különösen az elmúlt néhány évre igaz. A márkák keményen dolgoznak azon, hogy olyan termékeket dobjanak piacra, amelyek összetevői jelenleg trendinek számítanak. A bőrápoló termékek növekvő népszerűségével azonban a fogyasztók öntudatlanul is több dolgot használnak, mint amennyire szükségünk lehet.

Szeretünk kipróbálni ezt-azt, hogy megnézzük, vajon a termékek képesek-e „megváltoztatni” a bőrünket. Úgy gondoljuk, hogy legalább 10 bőrápolási lépést végre kell hajtanunk, hogy gyönyörű, hibátlan legyen a bőrünk, és ki kell kiválasztanunk a megfelelő összetevőket, hogy minden bőrproblémát leküzdjünk.

Az igazság az, hogy ez valószínűleg nem is szükséges vagy fenntartható. Ha túl sok termékünk van, hajlamosak vagyunk felhalmozni őket, és egyesek lejárnak, mielőtt elhasználnák őket. Ez a gyakorlat a pénzpazarláson túl rengeteg hulladékot is hagy maga után.

Tekintettel arra, hogy milyen pusztítást végzünk a Földön, itt az ideje, hogy tudatos fogyasztókká váljunk, és egyúttal valami jót is tegyünk a bőrünkért. A bőrminimalizmus egy módja annak, hogy mindkettőt megtegyük, és továbbra is a bőrápolás rajongói maradjunk, úgy, hogy közben tiszteljük a bolygónkat.

Tehát mi is az a "skinminimalizmus", vagyis a bőr minimalizmusa.

A skinminimalizmus a legújabb szépségtrend, amely időt és pénzt takarít meg a szépségápolási rutinjaink során. A bőr (skin) és a minimalizmus szavak összetétele azt sugallja, hogy a bőrápolás leegyszerűsítéséről és egy olyan rutin kialakításáról van szó, amely csak a legszükségesebb és legfontosabb termékeket tartalmazza, és ezek használatával segít egészségessé, ragyogóvá varázsolni a bőrt.

Mondhatjuk úgy is, hogy a Skinminimalizmus egy olyan mozgalom, amely a valódi/természetes bőrünket – kevesebb sminket és kevesebb kozmetikai terméket – részesíti előnyben, és lehetővé teszi, hogy megmutassuk a természetes ragyogásunk, ellentétben a nehéz sminkrétegekkel, amelyek legtöbbször az irreális szépséget tükrözik, amelyet gyakran látunk a közösségi médiában.

ELŐNYÖK

Skinminimalistának lenni azt jelenti, hogy tudatos fogyasztók vagyunk. Szinte lehetetlen, hogy mindig tökéletes legyen a bőrünk, de a legfontosabb az, hogy egészséges legyen! Ezt pedig úgy érhetjük el, hogy azzal tápláljuk, amire szüksége van, nem pedig azzal, amit mi akarunk.

Az eggo-nál négy fontos „skinminimalista” lépést követünk:

  • Ne feledkezz meg az alapokról – az egészséges bőr megőrzéséhez három alapvető bőrápolási lépésre van szükséged: Tisztítás - Hidratálás - Védelem.
  • Használj olyan termékeket, amelyeknek több előnyük van – ez segíthet csökkenteni a szükséges bőrápoló termékek mennyiséget. Válassz olyan termékeket, amelyek több különböző hatóanyagot tartalmaznak, hogy egy termékkel többféle bőrproblémát kezelhess.
  • Mielőtt megvásárolnál egy új terméket, használd el az utolsót! Ha nem szereted az arcod ápolására vásárolt terméket, akkor használhatod más testrészekre is.
  • A minőség mindig fontosabb, mint a mennyiség! Fontos, hogy a bőrünk számára nélkülözhetetlen összetevőkre és előnyökre koncentráljunk!

Ahogy korábban már említettük, a skinimalizmus a szépségápolási rutinok minimalizmusára utal, és a kevesebb több elvén alapul, ami olyan jó eredményeket produkál, mint egy széles körű bőrápolási rutin (vagy még annál is jobb). Egyszerűen fogalmazva: itt az ideje, hogy megtaláld azokat a bőrápoló termékeket, amelyeket ténylegesen használsz, hogy lerövidítsd a rutinodat, és így ugyanolyan vagy még jobb eredményeket érj el a bőrápolás során. Az eredmény egy egyszerűsített változat lesz, amely időt, pénzt és szükségtelen próbálkozásokat, illetve hibákat takarít meg – miközben kíméletesebb a bolygónk szempontjából. Kevesebb termék, kevesebb csomagolás, kevesebb hulladék!

Ezen túlmenően a skinminimalizmus középpontjában a szépségideálok kiküszöbölésének és az „elfedés” vagy a „hibák kijavításának” gondolata áll. A skinminimalizmus arra ösztönöz bennünket, hogy elfelejtsük a különféle szépség szűrőket, és elfogadjuk a természetes szépségünket.

A skinimalizmus népszerűségének növekedése ugyanabból az érzésből fakad, amely a „smink nélküli sminket” olyan népszerűvé tette, mint a full-face glamour-t. Ez a sminktrend a 2010-es évek közepe óta erős, friss és visszafogott megjelenést kínál, amely kiemeli a természetes szépséget.

Ugyanakkor az egyszerű smink népszerűsége előtérbe helyezte az egészséges bőrt, az olyan márkák segítségével, mint a Glossier és az Ilia, amelyek népszerűsítik a bőr esztétikáját, de még annál is jobban. Hamarosan fellendült ez a bőrápolási trend, és 2010 végére mindenki ismerte már a bőrápolás különböző lépéseit, a szépségápolási „polcok” átvették az uralmat a közösségi médiában, és a skinfluencereknek köszönhetően az ilyen termékek elterjedtek, és ennek következtében folyamatosan elfogytak a polcokról.

A széles körű bőrápolási rutinok nemcsak a kozmetikai márkák miatt váltak népszerűvé, hanem a fogyasztói irányzatok miatt is. A tonikok, bőrradírok, szérumok, hidratálók, arcolajok és egyéb termékek teljes skálája azonban túlterhelheti a bőrt, érzékenységet és irritációt okozva. Hosszú távon a túl sok erős hatóanyag is károsíthatja a bőr védőrétegét, és több kárt okoz, mint használ.

A bőrminimalizmus olyan alternatívát kínál, amely a hatékonyságra, a mindennapi ápolásra és a bőr egészségére összpontosít. Használhatjuk a fürdőszobánkban már meglévő termékeket. Sokféle termékben hihetünk, de nem egyszerre, hiszen az egyszerűség a legjobb!

A bőrminimalizmus azt jelenti, hogy elfogadjuk a bőrünket olyannak, amilyen, és odafigyelünk arra, hogy mit kenünk az arcunkra. Ez a bőrápolásra és a sminkre is vonatkozik. Bármennyire is élvezzük a különböző termékek használatát, mégis fontos, hogy megfontoltan használjuk őket. A skinminimalizmus az első lépés lehet egy ilyen fenntartható életmód felé.