SPF = BFF

SPF = BFF

Mi jut eszedbe, ha valaki a nyár illatát emlegeti? Nekem mindig a naptej illata. Gyerekként alig vártam a tengerparti nyaralásokat és a nyár illatát, most azonban egész évben ezt az "illatot" használom, elvégre az SPF az ember BFF-je ;)

Az SPF krém bőrápolási rutinunk legfontosabb része. Ha még nem használsz minden nap SPF-et, ez egy jel, hogy tovább olvass, és megtanuld, hogyan kezdj hozzá. Ha már használsz, minden dicséret a tiéd! 👏

Mit is jelent az SPF?

Az SPF az angol "sun protection factor”, vagyis napvédő faktor rövidítése, amely a nap UVB-sugarai elleni védelmet méri. Például az SPF 15 véd az UVB-sugarak 93%-a ellen, az SPF-30 a 97%-a, az SPF 50 pedig a 98%-a ellen. A szakértők azt javasolják, hogy mindig 30 és 50 közötti SPF-et használjunk.

Mindenekelőtt fontos megnézni, hogy az SPF krém „széles spektrumú”-e, ami azt jelenti, hogy véd az UVA- és UVB-sugarak ellen is. Az UVA- és UVB-sugarakat úgy tudjuk a legegyszerűbben megkülönböztetni, ha emlékezünk az angol UVA(ging) – öregedés és az UVB(urning) – leégés szavakra. Mindkét sugárzásnak átfedő hatásai vannak (azaz mindkettő okozhat leégést és idő előtti öregedést), de az UVA sugarak főként a finom vonalakért és a sötét foltokért felelősek, míg az UVB sugarak a bőrrák kialakulásában és a leégésben játszanak szerepet.

*Nincs szükségem SPF-re*

Mindenkinek, aki kint tartózkodik a napon, fényvédő krémet kellene használnia, bőrszíntől függetlenül. Általánosságban elmondható, hogy ½ teáskanál fényvédő krémre vagy 2 ujjnyira van szükség az arcra és a nyakra, és 35 ml-re vagy 7 teáskanálnyira az egész testre. Mivel a fényvédő krémek idővel természetesen lekopnak, kétóránként újra kell kenni őket, különösen akkor, ha a tengerparton tartózkodsz, a vízben úszol vagy izzadsz. Ne feledd – az SPF tartalmú fényvédő krémet legalább a napozás előtt 30 perccel fel kell vinni!

Hányféle fényvédő krém létezik?

A fényvédőknek két fő típusuk van: ásványi és vegyi. Mindkét típus elnyeli a nap UV-sugarait, és segít megelőzni a bőr károsodását, de az ásványi fényvédők visszaverhetnek bizonyos UV-sugarakat. Egyik sem feltétlenül jobb a másiknál, csak más hatóanyagokat tartalmaznak. A kémiai fényvédők általában olyan aktív összetevőket használnak, mint az avobenzon és a homoszalát, míg az ásványi fényvédők cink-oxidot és/vagy titán-dioxidot tartalmaznak. Ha érzékeny a bőröd, akkor ásványi fényvédő krémet javaslok, mivel ez egy fizikai pajzs a bőr és a napsugarak között.

Hogyan építsd be az SPF-et a rutinodba?

Általánosságban az a legjobb, ha a bőrápolási rutin utolsó lépéseként használod az SPF-et, a hidratáló krém után és a sminkelés előtt. Az SPF krémet csak nappal használd, éjszaka pedig alaposan távolítsd el tisztító géllel. Javaslom a dupla tisztítást vagy az eggo készülékünk használatát.

Ne feledkezz meg a védelem többi részéről sem!

A fényvédő önmagában azonban nem elég. A fényvédők mellett sok szakértő javasolja a napvédelem holisztikus megközelítését is, például védőruházat (sapka és napszemüveg) viselését, az árnyékban tartózkodást (főleg 10 és 16 óra között) és a szoláriumok elkerülését, ami hosszú távú bőrkárosodást okozhat és hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához.

A fényvédelem nem csak a nyári napokon fontos és nem csak kint. Az UVA-sugarak áthatolhatnak az ablakokon, a képernyők kék fénye pedig károsíthatja a bőrt – ezért ügyelj arra, hogy felhős, esős napokon és bent is használj SPF-et. A legjobb fényvédő az, amelyet minden nap használni szeretnél. Előfordulhat, hogy egyes fényvédők jobban illeszkednek a bőröd színéhez, egyesek illatát jobban szereted majd, mint másokét, és egyebek.

Ne feledd; Az SPF az öregedésgátlás legolcsóbb formája, amelyet a bőrödnek adhatsz. 🥰