Tudd meg, hogy miről árulkodik a pattanás helye

Tudd meg, hogy miről árulkodik a pattanás helye

Feltűnt, hogy mindig az arcod egy bizonyos részén jelennek meg pattanások? Ha a válaszod IGEN, akkor elmondom, hogy ez nem véletlen. Régóta ismert tény, hogy különféle okai lehetnek annak, hogy mindig az arc ugyanazon részén alakulnak ki pattanások. Ha pedig odafigyelsz arra, hogy általában hol vannak pattanásaid, akkor biztosan észrevetted már, hogy gyakran ugyanazokon a helyeken. Az „arctérképezésnek” nevezett ősi ájurvédikus technika szerint a pattanások elhelyezkedése összefügghet azzal, ami a testedben zajlik.

Függetlenül attól, hogy a homlokod, az állad, az orcád vagy a T-zónád okoz gondot, ez a technika segíthet megtalálni a pattanások okait és a leghatékonyabb módszereket, amelyekkel minél hamarabb megszabadulhatsz tőlük.

Mielőtt azonban a tükörhöz rohannál és elkezdenéd nézegetni az arcod, tudnod kell, hogy a pattanások nem minden típusa szüntethető meg egyszerűen azzal, ha lemondasz a rossz szokásaidról. Természetesen érdemes bőrgyógyászhoz is fordulni, ha szeretnéd megtudni, hogyan kezelheted a leghatékonyabban a problémát. Első lépésként azonban kezdheted az „arctérképezéssel”.

Mint már tudjuk, a pattanások akkor keletkeznek, amikor a bőr pórusai eltömődnek az elhalt hámsejtek és a felesleges faggyú (vagy olaj) miatt. Ez az, amitől fehér pattanások és mitesszerek jelennek meg az arcunkon. A Propionibacterium acnes nevű baktériumok szintén szerepet játszanak a gyulladásban, és vörös, fájdalmas dudorokat – pattanásokat – okoznak.

Vessünk egy pillantást az arcodra

- Pattanások a homlokon, az arc elején és a fejbőrön

Ha gyakran viselsz kalapot és sapkát, akkor a szövet bőrödhöz való súrlódása lehet a felelős a pattanásokért. A pattanásokat különböző hajápoló termékek, például kondicionálók vagy tápláló kezelések használata is okozhatja, amelyek eltömíthetik a fejbőr pórusait.

A másik lehetséges ok a stressz. Ha például vizsgák előtt állsz, jó ötlet lehet felvenni néhány olyan bőrápoló terméket a rutinodba, amelyek pattanáscsökkentő összetevőket, például szalicilsavat tartalmaznak, hogy segítsenek kezelni a pattanásokat. És ha ez még nem lenne elég, próbálj meg néhány napig lemondani a chipsről és az édességekről. A homlokod az emésztőrendszeredhez kapcsolódik, így az étrendben lévő zsír mennyiségének csökkentése és a vízbevitel növelése valóban segíthet.

Ezenkívül az általad viselt smink is okozhat pattanásokat  a homlokodon. Csak olyan sminket használj, amely nem komedogén, azaz nem tömíti el a pórusokat.

- Pattanások az orron

Az orr a szívhez kapcsolódik, így a hús és a fűszeres ételek mennyiségének csökkentése csökkentheti a pattanások kockázatát. Javasoljuk, hogy ezeket olyan élelmiszerekre cseréld le, amelyek „jó zsírokat” tartalmaznak, mint például a diófélék, az avokádó, a hal vagy a lenmag. Mivel az orrodon is lehetnek kitágult pórusok, ezért ügyelned kell arra, hogy a sminked ne legyen túl nehéz, és ne tartalmazzon póruseltömítő összetevőket.

- A szemöldökök között

Ez az a terület, ahol először jelentkezik az ételallergia. Itt a lehetséges tényezők közé tartozik a laktózintolerancia és a nehezen emészthető élelmiszerekben, például a gyors- és feldolgozott ételekben gazdag táplálkozás.

- Pattanások az orcán

Eltöprengsz rajta néha, hogy vajon mikor tisztítottad utoljára a sminkecseteket vagy a mobiltelefonodat? Ha pattanások jelennek meg az arcod ezen részén, fontos, hogy a lehető leggyorsabban megtisztítsd a sminkeléshez használt ecseteidet.

Ezenkívül a bőr súrlódása és dörzsölése is pattanásokat okozhat az arc ezen részein. Ez megtörténhet például alvás közben, mikor az arcod a párnához dörzsölődik – ezért is nagyon fontos, hogy hetente cseréld a párnahuzatot, vagy használj speciális anyagból készült huzatokat.

Az orcákon megjelenő pattanások túlzott cukorbevitelre is utalhatnak. Így sajnos le kell mondanod a kedvenc édességeidről, ha meg akarsz szabadulni a bosszantó pattanásoktól és az utánuk maradt hegektől.

Arra is ügyelned kell, hogy milyen közel tartod a mobiltelefonodat az arcodhoz, mivel a telefonjaink jól ismert kórokozó hordozók. Rendszeresen tisztítsd meg a telefonod fertőtlenítő törlőkendővel, hogy megakadályozd, hogy ezek a kórokozók az arcodra kerüljenek.

- Pattanások az állon és az állkapocs külső részén

Ha gyakran jelennek meg pattanások az álladon és az állkapcsod körül, az a hormonális egyensúlyhiány jele lehet. A hormonális pattanásokat a férfi androgén hormonok (beleértve a tesztoszteront is) túlzott mennyisége okozza, és ezek a hormonok túlzottan stimulálják a zsírmirigyeket és eltömítik a pórusokat, ami pattanások kialakulásához vezet. A hormonokkal kapcsolatos pattanások a menstruáció előtt hét-tíz nappal is előfordulhatnak.

Sajnos, bár a hormonális változásokat nem lehet elkerülni, megpróbálhatod minimalizálni a hatásukat, ha elegendő vizet iszol, legalább 8 órát alszol, sok zöldséget eszel és rendszeresen ápolod a bőröd. Felkereshetsz egy orvost vagy bőrgyógyászt is, aki felírhatja a megfelelő termékeket az ilyen típusú pattanások kezelésére.

Az arctérképezés hasznos kiindulópont lehet a pattanások okának azonosításához, de nem mondható 100%-ban megbízhatónak. Segíthet kideríteni, hogy miért csak az arcod egy bizonyos részén vannak pattanásaid, azonban sok más ok is állhat a háttérben. A legjobb megoldás természetesen az, ha felkeresel egy szakembert, aki személyre szabott kezelést javasolhat, és segíthet kideríteni a pattanások valódi okát.