Minden, amit tudnod kell a pattanásokról

Minden, amit tudnod kell a pattanásokról

A pattanások bárkinél megjelenhetnek, sőt, ez a leggyakoribb bőrgyógyászati rendellenesség, amely miatt szakemberhez fordulnak az emberek.

Akár az első, akár a tizedik vagy a századik pattanásokkal kapcsolatos blogot olvasod, tudd: nem vagy egyedül, és gyönyörű vagy, akár pattanásokkal, akár nélkülük. A tisztább bőr érdekében az első lépés az, hogy megértsük, mi okozza a pattanásokat, és megismerjük azokat a kulcsfontosságú összetevőket, amelyek segíthetnek csökkenteni őket.

De mi is valójában a pattanás?

A felszínen látható pórusaink a faggyúmirigyekhez kapcsolódnak, amelyek a szőrtüszőkön keresztül faggyút választanak ki a bőr felszínén, hogy az puha maradjon és megakadályozza a kiszáradást. Ha a bőr túl sok faggyút termel, eltömítheti a tüszőket elhalt bőrsejtekkel és szennyeződésekkel, ami a jól ismert kellemetlenségeket okozza: mitesszerek és fehér pöttyök. Ha a tüszők eltömődnek, a pórusok begyulladhatnak vagy elfertőződhetnek, és pattanások jelenhetnek meg papulák és pustulák, súlyosabb esetben cisztás pattanások formájában. A legrosszabb az egészben, hogy ez a folyamat nem csak az arcon mehet végbe, a test más részein is megjelenhetnek pattanások, például a háton és a mellkason.

Miért keletkeznek a pattanások?

A pattanások kialakulásának számos oka van, és rengeteg spekuláció kering a kiváltó tényezőkkel kapcsolatban, beleértve bizonyos ételeket vagy viselkedési formát. A pattanások kialakulásának leggyakoribb okai a hormonális változások (ezért fordulnak elő gyakran tinédzsereknél), a genetika és bizonyos gyógyszerek. Más életmódbeli tényezők, például a környezet, a bőrápoló termékek vagy az elégtelen vízfogyasztás szintén hozzájárulhatnak a pórusok eltömődéséhez. Súlyosabb pattanások esetén azonban orvoshoz vagy bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Néhány főbb ok

- Hormonális változások – Mindannyiunknak feltűnt már, hogy a bőrünk megjelenése kicsit rosszabbodik a menstruációs ciklusunk során, és a nők a menopauza idején is ezt tapasztalhatják.

- Diéta - Az ételérzékenység gyulladásos reakciót válthat ki a szervezetünkben. A legtöbb ember bizonyos mértékben érzékeny a tejtermékekre, akár tudnak róla, akár nem. A tejtermékek rendkívül gyulladáskeltő élelmiszerek, és sok embernél nemcsak a bőrproblémákért, hanem az egész emésztőrendszer érintő problémákért is felelősek lehetnek. Ezenkívül a magas glikémiás indexű élelmiszerek is pattanásokat válthatnak ki néhány embernél.

- Stressz - A kortizol egy stresszhormon, a krónikus stressz pedig növeli a kortizolszintet, és negatívan hat más gyulladásgátló mediátorokra, ami viszont fokozza a gyulladást, ami pattanásokhoz vezet.

- A termékekben található összetevők fontosak! - Fontos, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek nem tömítik el a pórusokat – tehát nem komedogének. Számos cikket találhatsz az interneten arról, hogy mely összetevőket érdemes elkerülnöd, ha pattanásos a bőröd. Az eggo Smartskincare termékcsalád létrehozásakor rendkívül ügyeltünk arra, hogy ne tartalmazzon olyan összetevőket, amelyek pattanásokat okozhatnak.

Milyen típusú pattanások léteznek?

Sokféle pattanás létezik, amelyek általában két csoportba oszthatók: a nem gyulladásos/komedonális pattanásokra (mitesszerek és fehér pöttyök), amelyek közelebb vannak a bőr felszínéhez, és gyulladásos pattanásokra, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a bőrön élő, általában ártalmatlan baktériumok bejutnak az eltömődött tüszőkbe és fertőzést okoznak. Ezek általában fájdalmasabb és súlyosabb problémák, amelyek kezelést és némi türelmet igényelnek.

- Mitesszerek (nyílt komedonok): A pórusok nyitva vannak, de eltömődnek, és gyakran sötétnek tűnnek ott, ahol az eltömődött faggyú reakcióba lép az oxigénnel.

- Fehér pattanások (zárt komedonok): A pórusok zártak, de a pattanások gennyet tartalmaznak, és a bőr felszínén vannak. Általában kisebbek és nem gyulladtak/pirosak.

- Papulák/pustulák: A papulák kis piros dudorok, a pustulák pedig gennyel teli kis vörös hólyagok, mindkettő a bőr felszínén található. A pórusok körül gyulladtnak tűnnek, és fájdalmasabbak.

- Ciszták és csomók: A spektrum súlyosabb végén és a felszín alatt mélyebben elhelyezkedő csomók (nagy, kemény dudorok) vagy ciszták (fájdalmas, gennyel teli dudorok) állnak, amelyek agresszívabbak, vörösek és fájdalmasabbak lehetnek.

A legfontosabb dolog; hogyan szabaduljunk meg tőlük.

Noha kulcsfontosságú a kiváltó ok megszüntetése (amelyet a bőrgyógyász vagy az orvos is megvizsgálhat), vannak olyan figyelemre méltó összetevők, amelyek segítenek csökkenteni a kiütések előfordulását és kezelni őket.

A hidroxisavak (BHA, AHA, PHA), lokális retinoidok, vitaminok, antibiotikumok a leggyakrabban használt összetevők a pattanások elleni bőrápoló termékekben.

Az eggo bőrápoló kínálatunkban megtalálod a Miracle peel szérumot - ez BHA és AHA savakat tartalmaz, amelyek sikeresen harcolnak a pattanások ellen. A BHA-savat megtalálhatod legújabb pattanások elleni termékünkben is, a Bye Bye Blemish tapaszban.

Nagyon fontos megelőző intézkedéseket tenni a pattanások elkerülése érdekében, még akkor is, ha a bőröd tiszta és kezelhető. A legfontosabb a túlzott stressz elkerülése, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás és természetesen a megfelelő hidratálás. 

Az SPF a legjobb barátod

Ne tedd ki a bőröd a túlzott napsugárzásnak, és ha mégis, akkor az SPF (fényvédő) legyen a legjobb barátod. Ezenkívül hidratáló termékekkel, például az Aquaholic hialuronsavas szérummal kellően hidratáld a bőröd, hogy friss maradjon.

A pattanások nagy terhet jelenthetnek, de ne hagyd, hogy meghatározzák azt, aki vagy, és hogy megakadályozzanak abban, hogy olyanná válj, amilyenné szeretnél. <3